Can Fanga - Barcelona com tú
5431
post-template-default,single,single-post,postid-5431,single-format-standard,do-etfw,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

Can Fanga

Can Fanga

Als habitants de Barcelona ens han donat sempre un seguit de malnoms i la pròpia ciutat també ha tingut algun que altre apel·latiu amb la intenció de posar en evidència alguna mancança o alguna característica que ens fa sentir poc orgullosos.

Un dels mots per parlar de la nostra ciutat ha estat el de Can Fanga. Diu en David Izquierdo en un llibre seu que descriu un ampli anecdotari de Barcelona, que aquest nom procedeix (amb tota probabilitat) dels fangars que es formaven a l’Eixample quan encara estava en procés de construcció i els carrers encara no tenien les típiques llombardes (tan celebrades pels manifestants de moltes èpoques) i, molt menys, cap tipus d’asfaltatge (aquesta modernitat vindria temps després). En els dies de pluja, els carrers es convertien en bassals continus de terra i aigua, amb la conseqüència que els flamants habitants de l’Eixample –orgullosos com eren- s’omplien els baixos de pantalons i vestits senyorials amb un fang ben espès.

Un altre possible explicació que ens ofereix el cronista és que just en aquella època el clima polític era tan complicat a la ciutat que tothom deia que era un bon fangar.

Sigui com sigui, la realitat és que avui dia (gairebé 150 anys després) el malnom torna a tenir tot el sentit.

Barcelona viu de manera continuada en un fangar d’obres que s’eternitzen i arruïnen a molts comerciants (Sant Antoni, Glòries, La Bonanova…) sense rebre cap explicació i molt menys cap tipus de compensació per la pèrdua de clients i ben estar.

D’altra banda, només cal agafar qualsevol diari o escoltar qualsevol emissora de ràdio per observar com està de complicat el present polític en el nostre Ajuntament: amb una alcaldessa  que no pot o no vol pactar l’acció de govern i una oposició totalment trencada que tampoc vol ni pot posar-se d’acord en temes cabdals per l’esdevenir de la nostra ciutat.

Avui, en ple segle XXI, qualsevol ens podria dir tranquil·lament “canfangueros” i no s’equivocarien gaire.

Sort en tenim que Barcelona és més que els polítics que la governen, la nostra ciutat és el que és gràcies als seus habitants, a tota la seva energia i a tot el seu bon fer.

En tot cas, abans d’entrar a casa no oblideu netejar-vos les sabates a l’estoreta de l’entrada, com a mínim que el fang no entri dins de casa.

 

Albert Pérez i OlivaX